Поиск
  • Юридическая компания "Правовой аудит"

Особенности миграционного права в России для граждан СНГ и России (физических и юридических лиц): пр


Юридическая компания "Правовой аудит" в настоящее время подготовило "Практическое пособие для иностранных граждан, прибывших в Российскую Федерацию в порядке, не требующем получения визы" и впервые презентует его уважаемым трудящимся-мигрантам. Планируется публикация этого издания на русском и таджикском языках, других языках государств содружества с тем, чтобы оно послужило и как практический комментарий к миграционному законодательству и как своего рода словарь.

Ниже публикуем информацию из практики на доступном языке для трудящихся-мигрантов, наш проект правового просвещения по миграционному трудовому праву (для конкретного региона/на примере Свердловской области).

Каждый трудовой мигрант, прежде чем поехать в Российскую Федерацию или другую страну Содружества Независимых Государств, должен быть осведомлен об их законах, действующих в его отношении.

Своевременно оформить личные документы в соответствии с законодательством государства, в котором имеет намерение осуществлять трудовую деятельность.

Однако, как мы видим из практического опыта, не каждый трудящийся-мигрант знает законодательство, регулирующее порядок пребывания и осуществления трудовой деятельности.

Здесь прежде всего следует отметить, что кроме знания требований законодательства трудящийся-мигрант как иностранный гражданин не должен забывать, что является гостем другой страны и необходимо знать обычаи и традиции поведения, особенности культуры быта этой нации, в том числе обладать элементарными навыками общепринятого языка общения.

И по его поведению и поступкам оценивают и с учетом этого планируют сотрудничество.

Законодательство, регулирующее миграцию и труд в Российской Федерации является весьма сложным и часто изменяющимся. С этих позиций не все его хорошо знают. Особенно трудовые мигранты.

Для этого нам хотелось бы Вам разъяснить тонкости практики данного законодательства простым доступным языком. Чтобы его содержание стало понятней.

Перед поездкой на родине уважаемый трудящийся-мигрант (именно так дается понятие трудового мигранта в международном праве), должен иметь заграничный паспорт, срок окончания которого составляет не менее одного года.

Хотя-бы на первый месяц оформления документов, целесообразным является иметь с собой достаточных денег по средним подсчетам, в сумме равной 30-35 тысяч рублей России.

Чтобы себя из-за отсутствия денег не ставить в трудное положение, что знакомые, друзья или соседи не могут дать в долг, не досадовать, что не одолжили или не помогли.

Так как, законодательство, регулирующее трудовую миграцию в России является таковым, что от трудящегося-мигранта, посетившего страну, требует вклада это есть если мигрант с собой не имеет денег он не сможет получить патент, это есть первичное вложение).

Друг, сосед встретил, принял и временно разместил, этого достаточно. Если таковые друзья или товарищи имеются.

Из этих денег, как мы сказано выше, для оформления патента необходимо – примерно 12 000 и найма жилого помещения, продуктов на первый месяц до получения заработной платы затрачивается 20-23 000 рублей.

Во время пересечения государственной границы России лицо должно подчеркнуть в миграционной карте под надписью «работа» то есть цель поездки как работа, трудовая деятельность.

Если во время прохождения государственной границы России выяснится, что миграционная карта заполнена неправильно, то есть вместо работы, отмечено другое (гостевой визит, учеба и другое или фамилия, имя и отчество написаны неправильно) на месте необходимо вернуться и потребовать у представителя пограничной службы, чтобы выдали другую «миграционную карту», мигрант имеет такое право.

Так как без этого со стороны миграционной службы России работать разрешено не будет.

Например, если миграционная карта утеряна, в таком случае необходимо обратиться в территориальную миграционную службу с заявлением.

Нельзя забывать, что за несоблюдение правил пребывания то есть правил миграционного учета мигрант привлекается к административной ответственности.

В федеральных центрах – регионах или субъектах федерации наподобие городов Москвы, Санкт-Петербурга, Московской области, Ленинградской области за совершение административного правонарушения иностранным гражданином, кроме штрафа в обязательном порядке предусмотрено дополнительное наказание в виде выдворения за пределы Российской Федерации путём контролируемого самостоятельного выезда. Если административное правонарушение будет совершено повторно, судом назначается депортация то есть лишение свободы с содержанием в специальном приемнике на срок до двух лет с принудительной высылкой.

В других регионах федерации наказание – штраф с назначением дополнительного наказания в виде выдворения или без назначения выдворения, то есть дополнительное наказание является обязательным только при его применении в федеральных центрах.

Так, со дня въезда на территорию Российской Федерации гражданам Таджикистана согласно межгосударственного соглашения как льгота предусмотрено 15 дней (общий срок постановки на миграционный учет, предусмотренный законом для всех иностранных граждан по месту их временного проживания или пребывания – 7 рабочих дней), когда в этот срок трудящийся-мигрант должен быть поставлен на миграционный учет.

Это действие производится принимающей стороной. В первую очередь это гражданин России, юридическое лицо (организация) или иностранный гражданин, имеющий Свидетельство о праве собственности как собственника жилого помещения могут поставить трудящегося-мигранта на миграционный учет.

В случае несвоевременной постановки на учет иностранный гражданин за уклонение от постановки на миграционный учет привлекается к административной ответственности с назначением штрафа на сумму от 2 до 5 тысяч рублей с выдворением или без него в регионах федерации со стороны миграционной службы, полиции и суда.

Кроме этого, в период до 30 дней со дня въезда в Россию, трудящийся-мигрант доложен сдать свои документы на получение патента, например, в регионе города Москвы в Многофункциональный миграционный центр, находящийся в деревне Сахарово. Этот центр работает с 8:00 до 20:00 без выходных и праздничных дней.

Если для этого оказалось недостаточно времени, мигранты пересекают границу с Украиной или Казахстаном, для получения новой миграционной карты и получения возможности еще 30 дней срока для оформления патента. Однако не следует забывать, что действует правило 90 на 180 дней когда без патента или другого документа, предусмотренного Федеральным законом «О правовом положении иностранных граждан в Российской Федерации», иностранный гражданин не может пребывать в России в общей сложности или суммарно, не более 90 календарных дней каждый период 180 дней. Если 90 дней прошло истекает а патент или например, разрешение на временное проживание не получено, иностранный гражданин обязан выбыть за пределы Российской Федерации сроком не менее 90 дней.

В случае нарушения срока 30 дней для сдачи документов на патент, трудящийся-мигрант привлекается к административной ответственности с назначением штрафа в размере от 10 до 15 тысяч рублей.

Трудящийся-мигрант, пребывание которого в городе Москве, может доехать государственным автобусом городского транспорта №1004 (стоимостью билета 50 рублей), со стороны метро Бульвар Дмитрия Донского или специальным коммерческим автобусом, частным такси от метро Аннино до Многофункционального миграционного центра в деревне Сахарово Троицкого автономного округа города Москвы или Новой Москвы.

Следует отметить, что иностранные граждане могут в этом учреждении до 1 месяца встать на миграционный учет, если не нашел принимающей стороны по приезду в Россию.

В приемной первого сектора оформляют медицинский страховой полис на 1 год стоимостью 2800 рублей, например, заключением договора медицинского страхования со страховой компанией ООО «ВТБ страхование» производится оформление в соответствии с условиями программы Добровольного медицинского страхования «Экстренная медицинская помощь»). Согласно условий которой в случае болезни застрахованного лица, являющегося гражданином РФ или иностранным гражданином, требующей неотложного или экстренного лечения, после телефонного звонка по бесплатному номеру 8(800) 100-44-40 сервисная служба этой компании согласно требований Федерального закона от 21.11.2011 №323-ФЗ (в ред. от 29.12.2015) “Об основах охраны здоровья граждан в Российской Федерации”, ФЗ от 29.11.2010 №326 (в ред. От 01.01.2016) “Об обязательном медицинском страховании”, предлагается вызов скорой помощи с последующей госпитализацией при необходимости медицинской стационарной помощи. То есть с наступлением страхового случая, это случаи экстренной и неотложной амбулаторно-поликлинической, стоматологической, скорой медицинской и стационарной помощи, когда компания обязана обеспечить бесплатное медицинское обслуживание застрахованного лица на страховую сумму до 500 000 рублей.

Для граждан стран СНГ действует Соглашение Правительств государств-участников стран СНГ от 27.03.1997 года “Об оказании медицинской помощи гражданам государств-участников Содружества Независимых Государств”, применимое согласно части 3 статьи 19 ФЗ “Об основах охраны здоровья граждан в Российской Федерации”, гарантирующее оказание бесплатной медицинской помощи. Однако ФЗ от 15.08.1996 № 114-ФЗ "О порядке выезда из Российской Федерации и въезда в Российскую Федерацию" предусматривает в статье 27 что: “Въезд в Российскую Федерацию иностранному гражданину или лицу без гражданства не разрешается в случае, если иностранный гражданин или лицо без гражданства не представили полис медицинского страхования, действительный на территории Российской Федерации” (п.5).

Этот документ согласно требований законодательства будучи обязательным для каждого иностранного гражданина, является гарантией оказания ему со стороны государственных медицинских учреждений бесплатной медицинской помощи за счет страхового фонда.

Продолжение следует.

В качестве экспетимента публикуем текст изложенный выше на таджикском языке.

Ҳар як муҳоҷири меҳнатӣ, қабл аз сафар кардан ба Федератсияи Россия ё кишвари дигари Иттифоқи Давлатҳои Мустақил, аз қонунҳои онҳо, ки нисбаташ амал мекунанд, бояд хабардор бошад.

Ҳуҷҷатҳои шахсиашро мутобиқи қонунгузории давлате, ки дар он мақсади амалӣ намудани фаъолияти меҳнатӣ дорад, сари вақт барасмият дарорад.

Аммо чихеле, ки мо аз руи тачрибаи амалӣ мебинем, на ҳамаи меҳнаткаш-муҳоҷир аз қонунгузории танзимкунандаи тартиби буду бош ва фаъолияти меҳнатӣ дар Россия огоҳ мебошанд.

Дар ин ҷо пеш аз хама бояд қайд намуд, ки ба ғайр аз донистани талаботи қонунгузорӣ меҳнаткаш-муҳоҷир ҳамчун шаҳрванди хориҷӣ набояд фаромуш кунад, ки меҳмони кишвари дигар мебошад ва мебоист урфу одат, рафтор ва хислатҳои фарҳанги маишии ин миллатро, аз ҷумла оддитарин забони қабулшудаи муоширатро донад.

Ва аз руи рафтору кирдораш баҳо медиханд ва бо дарназардошти ин ҳамкорӣ менамоянд.

Конунгузории соҳаи танзимкунандаи муҳоҷират ва меҳнат дар Федерацияи Россия бенихоят мурракаб ва зуд-зуд тағйирёбанда аст. Аз ҳамин нуқтаи назар на ҳама онро ба хубӣ мефахмад. Алалхусус муҳочири мехнатӣ.

Барои ҳамин мо саҳм гирифтем, ки нозукиҳои амалияи қонунгузории мазкурро бо забони оддии тоҷикӣ ба Шумо тафсир менамоем. То ки мазмунаш фаҳмотар гардад.

Пеш аз сафар кардан, аз ватан муҳочир-меҳнаткаши мухтарам дорои шиносномаи хориҷӣ, ки муҳлаташ на кам аз як сол мондааст дошта бошад.

Ақалан барои моҳи аввали барасмият даровардани ҳуччатхо, маблаги кофӣ аз руи ҳисоби миёна баробар ба 30 - 35 ҳазор рубли Россия бо худ гирифтан мувофиқи мақсад аст.

Ва худро аз надоштани маблаг сархам ва хор, шинос рафиқ е хамсояро ки пули қарздодан надоранд, дар холати ногувор намонад, қарз надод ё ки ёрдам накард нагуяд.

Чун, ки конунгузории танзимкунандаи муҳочирати меҳнатӣ дар Россия чунон аст, ки аз меҳнаткаш-муҳоҷири ба кишвар ташрифоварда саҳмро талаб мекунад (яъне агар муҳоҷир маблаг бо худ надошта бошад патентро гирифта наметавонад, ҳамин аст саҳмияи аввалаи).

Рафик, хамсоя пешвоз гирифт, қабул кард ва муввақатан ҷой дод, ҳамин кифоя. Агар бо шарте, ки ҳаминхел дуст е рафиқ бошад.

Аз ин маблағ чи хеле, ки дар боло гуфтем, барои барасматрият даровардани патент - тахминан 12 000 ва иҷораи манзилу хурока барои моҳи аввал то гирифтани маош, ба миқдори 20-23 000 рубл харҷ мешавад.

Ҳангоми убур кардани сарҳади давлатии Россия шахс бояд дар картаи мухочиратӣ (мигратсионая карта) зери навиштаҷоти “работа” яъне мақсади сафар чун кор, фаъолияти меҳнатӣ хат кашад.

Агар ҳангоми гузаштан аз сарҳади давлатии Россия маълум мегардад, ки картаи мухочиратӣ нодуруст пур карда шуд, яъне ба чои кор работа, дигар кайд шудааст (мехмонӣ, тахсил ва ғайра ё нодуруст ному насабатонро навишта бошанд) дарҷояш баргаршта аз намояндаи хадамоти сарҳади талаб карда хоҳад шуд, ки ба шумо “миграграционная карта”-и дигар диҳанд, муҳочир чунин ҳуқуқро дорад.

Чунки бе ин аз тарафи хадамоти муҳочирати Россия иҷозати кор дода намешавад.

Масалан, мабодо картаи муҳочиратӣ худро гум карда шуд дар ин холат, то 3 руз бояд ба мақомоти маҳаллии хадамоти муҳочират ариза пешниҳод гардад.

Набояд фаромуш кард, ки барои риоя накардани қоидаҳои буду бош яъне қоидаҳои баҳисобгирии муҳочиратӣ (правила миграционного учета) муҳоҷир ба ҷавобгарии маъмурӣ кашида мешавад.

Дар марказҳои федералӣ – минтақаҳо ё субъектҳои федератсия монанди шаҳрҳои Москва, Санкт-Петербург, вилояти Москва, Ленинград барои содир намудани ҳуқуқвайронкунии маъмурӣ аз тарафи шаҳрванди хориҷӣ ба ғайр аз ҷарима ҳатман ҷазои иловагӣ дар намуди бадарға аз ҳудуди Федератсияи Россия бо роҳи мустақилона баромада рафтан пешбинӣ шудаст. Агар ҳуқуқвайронкунии маъмурӣ такроран содир карда шавад, шаҳрванди хориҷӣ ё шахси бешаҳрванд аз тарафи суд депортатсия яъне бо маҳрумии озодӣ бо нигоҳдорӣ қабулгоҳҳои махсус дар муҳлати то ду сол то аз давлат маҷбуран бадарға кардан таъин карда мешавад.

Дар дигар минтақаҳои федератсия ҷазо - чарима бо таъини ҷазои иловагии бадарға ё бе таъини он, яъне ҷазои иловагӣ ҳатмӣ мебошад танҳо мавриди татбиқи он дар марказҳои федералӣ.

Аз рузи ворид шудан ба ҳудуди Федератсияи Россия барои шаҳрвандони Тоҷикистон тибқи созишномаи байнидавлатӣ хамчун имтиёз то 15 руз (муҳлати умумӣ барои ба қайди муҳоҷиратӣ мондани ҳама шаҳрвандони хориҷӣ аз руи ҷои зист ё будубоши муваққатии онҳо - 7 рузи корӣ) пешбинӣ шудаст, ки дар ин муҳлат меҳнаткаш-мухочир бояд ба кайди баҳисобгирии муҳоҷиратӣ монда шавад.

Ин амалро тарафи кабулкунанда анчом медихад. Дар навбати аввал шаҳрванди Россия, шахси ҳуқуқӣ (ташкилот) ё шаҳрванди хориҷие, ки дорои Шаҳодатнома дар бораи ҳуқуқи моликият чун соҳиби хона аст метавонад меҳнаткаш-муҳоҷирро ба кайди баҳисобгирии муҳоҷиратӣ монад.

Дар сурати сари вақт ба қайд намондан шаҳрванди хориҷӣ барои саркашӣ аз қайди баҳисобгирии муҳоҷиратӣ ба ҷазои маъмурӣ бо таъини ҷарима ба маблағи аз 2 то 5 ҳазор рубл бо бадарға ё бе он дар минтақаҳои федератсия аз тарафи хадамоти муҳоҷиратӣ, политсия ва суд кашида мешавад.

Ба ғайр аз ин, дар давраи то 30 руз аз рузи ворид шудан ба Россия, меҳнаткаш-муҳоҷир бояд ҳуҷҷатҳои худро барои патент, масалан, дар минтақаи шаҳри Москва ба Маркази бисёрфунксионалии муҳочиратии муҳоҷиратӣ воқеъ дар деҳаи Сахарово супорад. Ин марказ аз соати 8:00 то 20:00 бе рузи истироҳат ва идона доимо кор мекунад.

Агар барои ин вақт нарасад, муҳоҷирон сарҳади Россия бо Украина ё Қазоқистонро убур менамоянд, барои гирифтани картаи муҳоҷиратии нав ва имконият пайдо намудани муҳлати 30 рузи дигар барои барасмиятдарории патент. Аммо набояд фаромуш кард, ки қоидаи 90 ба 180 руз мавриди амал қарор дорад вақте, ки бе патент ё дигар ҳуҷҷате, ки бо Қонуни федералӣ “Дар бораи вазъи ҳуқуқии шаҳрвандони хориҷӣ дар Федератсияи Россия”, шаҳрванди хориҷӣ дар Россия наменавонад дар маҷмуъ зиёда аз 90 рузи тақвимӣ ҳар давраи 180 руз бошад. Агар 90 руз гузашт, патент бошад, ё масалан, иҷозати муваққатии зист гирифта нашуд, шаҳрванди хориҷӣ уҳдадор аст аз ҳудуди Федератсияи Россия ба муҳлати на кам аз 90 руз барояд.

Дар мавриди вайрон шудани муҳлати 30 руз ҷихати супоридани ҳуҷҷат барои патент, меҳнаткаш-муҳоҷир ба чавобгарии маъмурӣ бо бо таъини ҷарима ба миқдори аз 10 то 15 ҳазор рубл кашида мешавад.

Меҳнаткаш-муҳоҷир, ки будубошаш шаҳри Москва мебошад, бо автобуси давлатии нақлиёти шаҳрии №1004 (бо нархи чипта 50 рубл) аз тарафи метрои Булвар Дмитрия Донского ё бо автобуси махсуси тиҷоратӣ, таксии хусусӣ аз назди метрои Аннино то Маркази бисёрфунксионалии мухочиратии воқеъ дар деҳаи Сахаровои Ҳавзаи мухтори Троитски шаҳри Москва ё Москваи нав, метавонад равад.

Бояд қайд намуд, ки шаҳрвандони хориҷӣ метавонанд дар ин муассиса то 1 моҳ худро ба қайди муҳоҷиратӣ монанд, агар тарафи қабулкунанда мавриди сафар ба Россия наёфта бошад.

Дар қабулгоҳи сектори аввал полиси суғуртакунонии тиббиро барои 1 соли суғуртакунонӣ. бо нархи 2800 рубл, масалан, бо бастани шартномаи суғуртакунонии тиббӣ бо ширкати суғуртавӣ ҶДММ “ВТБ страхование” тибқи шартҳои барномаи Суғуртакунонии ихтиёрии тиббии “Ёрии таъҷилии фаврӣ” (“Экстренная медицинская помощь”) барасмият медароранд.

Мутобиқӣ шарти он мавриди бемории табобаташ тахйирнопазир ё таъҷилии шахси суғуртакунонидашуда, ки шаҳрванди ФР ё шаҳрванди хориҷӣ мебошад, бо занги телефонӣ ба рақами ройгони 8(800) 100-44-40 хадамоти хизматрасонии ин ширкат мутобики талаботи Қонуни федералӣ аз 21.11.2011 №323-ҚФ (дар таҳр. аз 29.12.2015) “Дар бораи асосҳои ҳифзи саломатии шаҳрвандон дар Федератсияи Россия”, ҚФ аз 29.11.2010 №326 (дар таҳр. аз 01.01.2016) “Дар бораи суғуртакунонии ҳатмии тиббӣ” даъвати ёрии таъҷилии тиббӣ бо бистарикунонӣ мавриди зарурати ёрии тиббии статсионарӣ таклиф карда мешавад. Яъне мавриди бавуҷуд омадани воқеаи суғуртавӣ, ин ҳолати зарурати ба шахс расонидани ёрии таъҷилии (экстренная помощь) ва тахйирнопазири амбулаторию поликлиникӣ, дандонпизишқӣ (стоматологӣ) ва статсионарӣ, ширкати суғуртавӣ уҳдадор аст хизматрасонии ройгони тиббиии шахси суғуртакунонидашударо ба маблағи то 500 000 рубл таъмин намояд.

Барои шаҳрвандони ИДМ Созишномаи Ҳукумати давлатҳо-иштирокчиёни кишварҳои ИДМ аз 27.03. соли 1997 “Дар бораи ёрии тиббӣ ба шаҳрвандони давлатҳо-иштирокчиёни Иттиҳоди Давлатҳои Мустақил”, ки тибқи қисми 3 моддаи 19 ҚФ “Дар бораи асосҳои ҳифзи саломатии шазрвандон дар Федератсияи Россия” татбиқшаванда аст ва ҷиҳати расонидани ёрии тиббии ройгон кафолат медиҳад, мавриди амал қарор дорад. Аммо ҚФ аз 15.08. соли 1996 № 114-ҚФ “Дар бораи тартиби убур кардан аз Федератсияи Россия ва ворид шудан ба Федератсияи Россия” дар моддаи 27 пешбинӣ менамояд, ки: “Воридшавии шаҳрванди хориҷӣ ё шахси бетабаа ба Федератсияи Россия дар он ҳолат иҷозат дода намешавад, ки агар шаҳрванди хориҷӣ ё шахси бетабаа полиси суғуртакунонии тиббиро, ки дар қаламрави Федератсияи Россия амалкунанда аст, пешниҳод нанамуданд” (б.5).

Ин ҳуҷҷат барои ҳар як шаҳрванди хориҷӣ тибқи талаботи қонунгузорӣ ҳатмӣ буда, чун кафолати ба у аз тарафи муассисаҳои давлатии тиббӣ расонидани ёрии таъҷилии ройгон аз ҳисоби фонди суғуртавӣ мебошад.

Идомаи маълумот дар ояндаи наздик.


Просмотров: 34Комментариев: 0